კულიჩის ცომი შესქელებულ რძეზე
ცომის ხაში:
1 ქილა შესქელებული რძე
500მლ.თბილი წყალი
100გრ.დროჟი
1 ცალი კვერცხი
1,5 ჩ.ჭ. ფქვილი
მოვზილოთ ცომი და დავდგათ ამოსასვლელად,როგორც კი ამოვა და დაწევას დაიწყებს მაშინვე გამოვიყენოთ ცომის მოსაზელად.
მასალა ცომისთვის:
9 ცალი კვერცხი
4-4,5 ჩ.ჭ.შაქარი
2 ჩ.კ. მარილი
2 შეკვრა მარგარინი ან კარაქი(ოთახის ტემპერატურაზე დარბილებული და გათქვეფილი)
2,5-3 კილო ფქვილი
1 ჩ.ჭ. ქიშმიში+2 ს.კ.კონიაკი(ეს გადაურიოთ წინასწარ და დავაყენოთ)
1 ცალი ლიმონის ცედრა+2 ჩ.კ. შაქარი(წინასწარ მოვამზადოთ)
2 შეკვრა ვანილი
თუ სხვა სუნელების დამატება გინდათ გემოვნების მიხედვით დაამატეთ.
აუცილებლად კვერცხის ცილა ცალკე გათქვიფეთ.
გათქვიფეთ გულები+შაქარი.
და დაიწყეთ ამოსული ცომი-ხასში დამატება:
ჯერ გათქვეფილი კვერცხის გულები+მარილი+ცხიმი+ცილები და დავაცრათ ფქვილი+ვანილი.
ფქვილს ცოტცოტას ვამატებთ,თან ვზელავთ კარგათ.
იქამდე ვამატოთ ფქვილი სანამ ცომი ხელებიდან ადვილად არ მოგვცილდება(ეს კარგი მოზელილი ცომის შედეგი იქნება).
ბოლოს ვამატებთ სუნელებს+ქიშმიშს+ლიმონის ცედრას.კარგათ მოვზელავთ საბოლოოდ და დავაფარებთ ჩაის ტილოს,შევფუთავთ და დავდგათ თბილ ადგილას ამოსასვლელად.დაახლოებით 2-2,5 საათი დასჭირდება ცომის ამოსვლას.
მოვამზადოთ ყალიბები ,ჩავდოთ ყალიბის 1/3 ში ცომი და დავდგათ საბოლოოდ ამოსასვლელად.
ამოსულ ცომის თავზე გადაუსვათ კვერცხის გულის და ცოტა რზის ნარევი,ან კვერცხის გულის+შაქრის ნარევი1გული+1 ჩ.კ. შაქარი.
გამოვაცხოთ წინასწარ გახურებულ ღუმელში 220 გრადუსამდე,ვაცხოთ 15 წუთის განმავლობაში და მერე 180 გრადუსამდე დავწიოთ სიმხურვალე.
ყალიბის მიხედვით ცხობის დროც იცვლება,ზედაპირი როცა შეყვითლდება ხის ჩხირით გაუსინჯოთ გული და თუ მშრალი ამოვიდა,გამოვიღოთ მზა კულიჩები.
გავაციოთ 10 წუთი ყალიბში და მერე ამოვიღოთ ფრთხილად.
ზემოდან მოვაყაროთ შაქრის ფხვნილი ან მინანქარი მოვასხათ.
პ.ს. კარგი შედეგისთვის მთავარია განწყობა!
იყავით მშვიდათ+ ხალისიანად მიუდექით საქმეს და აუცილებლად მიიღებთ დადებით შედეგს
This post has been edited by rtuli on 22 Mar 2010, 02:51