forum.ge
reklama
FORUM.GE წესები  · დახმარება  · ძებნა  · წევრები  · კალენდარი  · ფოსტა  · ჩატი
Pages: (95) « პირველი ... 83 84 [85] 86 87 ... ბოლო »  ( გადავიდეთ პირველ წაუკითხავ წერილზე ) გამოხმაურება · ახალი თემა · ახალი გამოკითხვა

> მე ვსწავლობ მიკროკონტროლერს, შეკითხვები პრაქტიკისთვის
giorgi877
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 449
წევრი No.: 166813
რეგისტრ.: 8-May 13

გამოგზავნილია: 27 Dec 2016, 22:53  #49586548      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა · ვებგვერდი · aim
QUOTE
ხო მე არდუინოისტი ვარ (გაკიცხვებს არ ვართ, რაც ადვილია მირჩევნია  ), 1284 თუ დიდი პროექტი არაა ცოტა ძვირი სიამოვნებაა 328სთან შედარებით, თორე მაგარია  მარტო ერთხელ დამიბრეხვა იდემ რო რო ამოავსე ოპერატიული მა რა გეგონაო და გააფიჩინა მიკრუხამ ფეხები და წარამარა ეკიდებოდა  მარა მერე მივხტი რაშიც იყო საქმე და გავასწორე  ისე უნდა გეგდოს კაცს 2-3 ცალი რა იცი რაში დაგჭირდეს, ოჯახი ხრამია 


ძირიითადათ რამის პრობლემაა ხოლმე, ფლეში მე პირადად 200 კილოზე მეტი არ დამიკომპილირებია , რამი 40 კილო (ისიც ჯპეგ დეკომპრესიამ შემიჭამა)
ერთი რა მაინტერესებს, თუ 8 ბიტიანს იყენებთ ავერებეს რა მუღამი აქვს სტუდიო 7 ის? რავიცი, 4 მიყენია კმაყოფილი ვარ , ნუ 32 ბიტიანებზე თუა ლაპარაკი მაშინ გასაგებია))

* * *
არდუინო კაი როჯაა სწრაფად თუ გინდა რამის დატესტვა მაგალითად მეც ვიყენებ , 1284 რამის პონტში მევასება უფრო ... 2 კილო ცოტაა, საშუალო პროექტშიც კი, თუ აასსემბლერზე დაწერ კოდს კიდე ხოbiggrin.gif


--------------------
http://giorgi877microcontrollers.blogspot.com/
RedShark
Crazy Member


*****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 1106
წევრი No.: 196278
რეგისტრ.: 9-January 15

გამოგზავნილია: 28 Dec 2016, 02:37  #49587968      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
QUOTE (Komponent @ 27 Dec 2016, 21:19 )
RedShark
QUOTE
მაინცდამაინც დიდად არ ვიყენებდი (მიკროსის ვიყენებ ძირითადად), მაგრამ მომიწევს გადასვლა და საკუთარი ბიბლიოთეკის გაკეთება...

აქამდე თუ არ იყენებდი, ახლა რაღა მოხდა? თუ არ არის საიდუმლო smile.gif

adre tu gvian mainc momicevda sxvadasxva mizezebis gamo... pirvel rigshi imitom rom ufasoa. aseve mkiroc - shi mk - ebis raodenoba da saxeobebi shezgudulia, magalitad, rom dagchirdes 32 bitiani mk - ebi ar ars da amistvis kidev vapshe calke relizia gaketebuli. kidev, rac ar unda funkciebit ikos gamotenili adre tu gvian sakutari funkciebis dacera mainc mogicevs da raga fasiani kompilatoristvis vcero... gadaketeba ki rtuli ar ikneba, magram mainc
* * *
giorgi877
QUOTE
ერთი რა მაინტერესებს, თუ 8 ბიტიანს იყენებთ ავერებეს რა მუღამი აქვს სტუდიო 7 ის? რავიცი, 4 მიყენია კმაყოფილი ვარ , ნუ 32 ბიტიანებზე თუა ლაპარაკი მაშინ გასაგებია))

ravi, me visual studio shell ufro momcons. didia, magram cerisas ufro komfortulia...


* * *
bacho1313
QUOTE

ხო მე არდუინოისტი ვარ (გაკიცხვებს არ ვართ, რაც ადვილია მირჩევნია  )

ara, ra gakicxva. mocemul momentshi rac nogcons, gakmakofilebs da gekomfortuleba imit unda cero...

tu dadga momenti rom raims gamo agar dagakmakofila (teknikuri mizezebit an vtkvat rame kai samsaxuri gaedzro) mere sakmaod advilad gadaxval chveukebriv c - ze (arduino odnav shecvlili c-a)... me vikitxo tavis droze basic-idan rom momicia c-ze gadasvla biggrin.gif

This post has been edited by RedShark on 28 Dec 2016, 03:33
bacho1313
13? ცამეტი ცამეტი


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 757
წევრი No.: 57027
რეგისტრ.: 28-March 08

გამოგზავნილია: 28 Dec 2016, 09:16  #49588410      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა · ვებგვერდი · aim
giorgi877
QUOTE
არდუინო კაი როჯაა სწრაფად თუ გინდა რამის დატესტვა მაგალითად მეც ვიყენებ , 1284 რამის პონტში მევასება უფრო ... 2 კილო ცოტაა, საშუალო პროექტშიც კი

კი ცოტაა 16 კაი პონტია მაგრამ ჩერჯერობით საკმარისია პატარა პროექტებში smile.gif
QUOTE
თუ აასსემბლერზე დაწერ კოდს კიდე ხო

biggrin.gif
RedShark
QUOTE
ara, ra gakicxva. mocemul momentshi rac nogcons, gakmakofilebs da gekomfortuleba imit unda cero...

ზუსტადაც იმიტო არ ვბარგდები ჯერჯერობით სხვაგან არსად, რაც მჭირდება და მინდა გავაკეთო ყველაფერს ვაკეთებ smile.gif
QUOTE
mere sakmaod advilad gadaxval chveukebriv c - ze (arduino odnav shecvlili c-a)... me vikitxo tavis droze basic-idan rom momicia c-ze gadasvla 

კიბატონი , დოტნეტშიკი ვარ და არ იქნება პრობლემა ჩემთვის მაი დიდად 2kiss.gif


--------------------
არ ვარგა არ ვარგაო, რავა ქვა ვარგა?!
G1oba1
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 358
წევრი No.: 222955
რეგისტრ.: 19-August 16

გამოგზავნილია: 29 Dec 2016, 11:21  #49595950      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Kaxab
QUOTE
არაფრის გაზომვას არ ვთხოვ მიკროკონტროლერს, უბრალოდ რასაც შევუშვებ ის მინდა გადავიდეს სხვა ფეხში და ხუთი წუთის შემდეგ ამ გადასვლამ გადაინაცვლოს სხვა ფეხზე, მაინტერესებს ამას თუ აკეთებს მიკროკონტროლერი?

აკეთებს ოღონდ ყველა ფეხი არა 2,5,6 11,12 თუ სწორად მახსოვს ანუ ანალოგს მიიღებ ანალოგიური ფეხები სადაც აქვს მაგრამ ანალოგიური რო გაუშვა ყველა ფეხზე არ იმუშავებს

Int a = AnalogRead(a1); (0 ~ 1023 მიიღებ )
Int x = a * 100 /1023

Int y = 255 * x / 100;

AnalogWrite(2,y);

ან ასე
Int y = map(a,0,1023,0,255);
AnalogWrite(2,y);
Kaxab
მოხეტიალე


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 707
წევრი No.: 138278
რეგისტრ.: 10-November 11

გამოგზავნილია: 29 Dec 2016, 16:06  #49597713      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
G1oba1
ანალოგური გამოყვანა აღარ მახსოვდა. მადლობა. არდუინოს კოდია ხომ?


--------------------
მინდა ვიყო ფორუმელი, ვთქვა სისულელე.
G1oba1
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 358
წევრი No.: 222955
რეგისტრ.: 19-August 16

გამოგზავნილია: 29 Dec 2016, 20:40  #49599437      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Kaxab
კი არდუინოს კოდია
Komponent
გამოქვაბულის ამბები


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 2526
წევრი No.: 137852
რეგისტრ.: 30-October 11

გამოგზავნილია: 3 Jan 2017, 13:19  #49622765      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
მგონი პირველ პოსტს ვაცხობ ახალ წელიწადში.
გილოცავთ ყველას, დაესწარით მრავალს.

მკ-ს ციპუს ვერ ვაძინებ, (ატინუ 44ა)
აქამდე არაფერი დამიძნებია, რაღაცეები გამოვრთე (მაგ. კომპარატორი და ა.შ ) და 0.82 მლიამპერზე ჩამოვედი. მაგრამ ციპუს ვერ ვაძინებ, მაინც ითვლის დაყოვნებას. MCUCR და PRR რეგისტრებშიც ჩავწერე შესაბამისი ბიტები და არ იძინებს.
როგორ უნდა ხომარ იცით?
* * *
1.მოკლედ შიგა ოსცილატორის სიხშირე გავყავი 8-ზე და მერე კიდე 256-ზე და იესპი ვეღარ ხედავს. გაცოცხლდება ახლა ეს?
2.კიდევ მაქვს რამდენიმე მკ გასაცოცხლებელი (ზოგზე ფუზები შემეშალა) და რა ვქნა?
Komponent
გამოქვაბულის ამბები


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 2526
წევრი No.: 137852
რეგისტრ.: 30-October 11

გამოგზავნილია: 4 Jan 2017, 13:09  #49629023      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
1.მოკლედ შიგა ოსცილატორის სიხშირე გავყავი 8-ზე და მერე კიდე 256-ზე და იესპი ვეღარ ხედავს. გაცოცხლდება ახლა ეს?
2.კიდევ მაქვს რამდენიმე მკ გასაცოცხლებელი (ზოგზე ფუზები შემეშალა) და რა ვქნა?

This post has been edited by Komponent on 4 Jan 2017, 13:09
Komponent
გამოქვაბულის ამბები


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 2526
წევრი No.: 137852
რეგისტრ.: 30-October 11

გამოგზავნილია: 17 Jan 2017, 00:28  #49719800      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
აბა მოვიდა რთული შეკითხვები:
მკ-ში რომ რც ოსცილატორებია,დაახლოებით რამდენია მათი სიზუსტე? და მათი სტაბილურობა -5;+35 ცელსიუს ცვალებადობაზე?

This post has been edited by Komponent on 17 Jan 2017, 00:29
giorgi877
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 449
წევრი No.: 166813
რეგისტრ.: 8-May 13

გამოგზავნილია: 17 Jan 2017, 11:24  #49721551      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა · ვებგვერდი · aim
Komponent
Datasheetebs ver kitxulob tu gezareba))))?
Komponent
გამოქვაბულის ამბები


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 2526
წევრი No.: 137852
რეგისტრ.: 30-October 11

გამოგზავნილია: 17 Jan 2017, 15:57  #49723435      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
giorgi877

მადლობა, ვიპოვე გრაფიკები და იმედია გამოვთვლი.
237 გვერდიანი ინგლისური დატაშიტებია, მეშინია დათვალიერება, რომ მითხარი წერიაო, გავბედე :-)
ME-OMARI
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 662
წევრი No.: 135428
რეგისტრ.: 2-September 11

გამოგზავნილია: 5 Feb 2017, 03:00  #49860457      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
გამარჯობა,
http://www.ebay.com/itm/272041588562?_trks...K%3AMEBIDX%3AIT
ამით PIC-ებს ვერ დავაპროგრამებ?
უკვე ჩამომივიდა და ახლა ვნახე პიკ-ებზე კარგი საიტი, ძაან მაგრადაა ახსნილი და ვიფიქრე პიკ-ის მკ ხომ არ მეყიდა და რეალურად გამეტესტა ყველაფერი რაც ტუტორიალშია, მარა როგორც ჩანს ეგ პროგრამატორი მარტო avr-ის მკ-ებს აპროგრამებს.

ისე პიკ-ებს და ატმეგებს დიდი საერთოც აქვს და განსხვავებებიც, როგორც სტრუქუტურის მხრივ ასევე დაპროგრამების მხრივ, ვგულისხმობ ენას, თავისი ტერმინოლოგია აქვთ და თითქოს ისე გამოდის რომ მაგალითად ატმეგაზე თუ მუშაობ შემდეგ პიკ-ზე რომ გადახვიდე რაგაცეების გარჩევა გიწევს მაინც. ეგ არაკომფორტულია.

ხო რავიცი ბევრი ტუტორიალი ვნახე და წავიკითხე და ერთი თვის წინ როგორი "ჩაინიკიც" ვიყავი ვფიქრობ ეხლა აღარ ვარ biggrin.gif ბევრი რამ ვისწავლე თუმცა მაინც ბევრი მაქვს კიდევ სასწავლი.

ახლა ვარჩევ wireless comunication ამ თემას, კონკრეტულად "IR COMUNICATION" ინფრარედით ინფორმაციის გადაცემა და მიღება, ზედაპირულად კი არა იმენა როგორ ხდება ორობით სისტემით გადაცემა, თავის პროტოკოლიან ყველაფრიანად, რაც მთავარია არ ვიყენებ არდუინოს და თავის ბიბლიოთეკებს, არ მევასება ბიბლიოთეკა თავისი ფუნქციებით თავისით რომ აკეთებს საქმეს, ყოველთვის მინდა ბოლომდე ჩავწვდე ტექნიკას და შესაბამისად საკუთარი პროტოკოლს ვქმნი და PWM, interupt, timer-ის მეშვეობით გადავცემ ინფორმაციას და შემდეგ ისევ ამავე ტექნიკით ვიღებ.

ხო თუ მეტყვით საიტს სადაც იქნება კარგი ტუტორიალები ატმეგებზე მადლობელი ვიქნები, ენას არ აქვს მნიშვნელობა გინდ რუსული გინდ ინგლისური (ინგლისური თუ იქნება უკეთესი biggrin.gif )

მე ესენი ვნახე
აქ ტუტორიალები პიკებზეა
http://www.pictutorial.net/2015/12/ir-Infr...ial-Part-1.html
აქ ზოგადად ყველაფერზეა
https://learn.sparkfun.com/tutorials
http://www.circuitlib.com/index.php/schematics

This post has been edited by ME-OMARI on 5 Feb 2017, 03:03
giorgi877
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 449
წევრი No.: 166813
რეგისტრ.: 8-May 13

გამოგზავნილია: 5 Feb 2017, 12:22  #49861453      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა · ვებგვერდი · aim
ME-OMARI

არა პიკის მკ ებს სხვა ინტერფეისი აქვს და რა თქმა უნდა პროტოკოლიც სხვაა. პიკის მკ ები რატო აირჩიე?
ავრ იდან პიკზე თუ გადადიხარ ერთადერთი რასაც უნდა მიეჩვიო ეს არის ბანკებიbiggrin.gif (ნუ თუ ასსებლერზე წერ ავრში გაქვს 32 ზოგადი დანიშნულების რეგისტრი, პიკში მხოლოდ ერთი ) კიდევ განსხვავება არის ის რომ სტეკის რეგისტრები პიკს აქვს , ავრის სტეკად რამის ძირს იყენებს, სხვა არსებითი განსხვავება არაა(ეს 8 ბიტიანებზეა საუბარი)
საუკეთესო ტუტორიალი მაინც დატაშიტია , მაგრამ თუ დამწყები ხარ გუგლში ოხრადაა მასალები არქიტექტურაზე , სჯობს ჯერ აქედან დაიწყო.(სისტემური ქლოქი, წყვეტები, რამი, სტეკი, პორტები და ა.შ)რო დაგუგლავ აუარებელ მასალას ნახავ . ამის მერე უკვე კონკრეტული ამოცანა აიღე და გაყევი ამ პრინციპით(ამოცანა მაგალითად პორტების კონფიგურაცია, ყველაზე მარტივი)


* * *

ხო 8 ბიტიანი პიკების კიდევ ერთი დიდი მინუსი: ტაქტური სიხშირე იყოფა 4 ზე ანუ თუ ტაქტური სიხშირე გაქვს 20მეგაჰერცი, სისტემური ქლოქი გექნება 5 მეგაჰერცი.
ME-OMARI
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 662
წევრი No.: 135428
რეგისტრ.: 2-September 11

გამოგზავნილია: 5 Feb 2017, 15:21  #49862479      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
giorgi877
ბიჯო დტაშიტი კარგია მარა იმხელა დატაშიტები აქვთ ორი კვირა მოვუნდები ერთი დატაშიტის გარჩევას, ამიტომ მინდა ტუტორიალები სადაც მოკლედ იქნება ახსნილი.
რაც შეეხება არქიტექტურას, სტეკები, ტაიმერები წყვეტები, პორტები და ასე შემდეგ ეგენი უკვე გავიარე და მასეთი დამწყებიც აღარ ვარ, ახლა მეორე ლეველ-ზე გადავედი ასე რომ ვთქვათ smile.gif ეხლა იმ ეტაპზე ვარ რომ ეს ყველაფერი პროექტებშ გამოვიყენო, კონკრეტულად კი ახლა wilesess comunicaion- ვარჩევ.

ხო ეგ ვიცი პიკები დეფაულტად ტაქტურ სიხშირეს 4-ზე ყოფენ და დაჯე მერე კიდე შეგიძლია პრესკალერით გაყო სიხშირე.

პიკები არ ავირჩიე, უბრალოდ მინდა ორივე დავამუღამო და თან ამას დაემატა ის რომ პიკებზე კარგი საიტი გავძრე სადაც კარგადაა ახსნილი ყველაფერი, შეიძლება ავრ-ზეც იყო კარგი ტუტორიალები უნდა ვნახო.

რა მნიშველობა აქვს ასამბლერზე წერ თუ ს-ზე 32 ზოგადი დანიშნულების რეგისტრზე წვდომა ორივე შემთხვევაშ გაქვს, ისე მე ს-ზე ვწერ.

და პიკზე ერთი რეგისტრია მხლოდ? და რამდე ბიტიანია? რაღაც არაკომფორტული მეჩვენება ერთი რეგისტრი რაში უნდა გეყოს თუ დიდი პროგრამას წერ?
giorgi877
Super Member


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 449
წევრი No.: 166813
რეგისტრ.: 8-May 13

გამოგზავნილია: 5 Feb 2017, 15:40  #49862590      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა · ვებგვერდი · aim
კაცო თუ ეგ იცი, მაშინ დატაშიტში პუნქტ-პუნქტ არის დეტალური ინფორმაცია , მარტივადაც და გასაგებადაც)))

QUOTE
რა მნიშველობა აქვს ასამბლერზე წერ თუ ს-ზე 32 ზოგადი დანიშნულების რეგისტრზე წვდომა ორივე შემთხვევაშ გაქვს, ისე მე ს-ზე ვწერ.

ცდები))) წვდომა გაქვს მხოლოდ იმ შემთხვევაში თუ ასსემბლერის პრეპროცესორს გამოიყენებ, (თუმცა საერთოდ არაა ამის საჭიორება) სხვა შემთხვევაში ეგ უკვე კპომპილიატორის საქმეა შენი გამოცხადებული ცვლადები როგორ დაამუშაოს.
QUOTE
"IR COMUNICATION" ინფრარედით ინფორმაციის გადაცემა და მიღება

ეს ე.წ მანჩესტერული კოდირება ანუ რც5 პროტოკოლი მთლად მარტივი საქმე არაა და ასე რთულიდან რატო დაიწყე?

პიკზე ერთი ე.წ სამუშაო რეგისტრი რომელიც ინახავს როგორც წესი ოპერაციების შედეგს, რა თქმა უნდა 8 ბიტიანი (8 ბიტიან პიკებზე თუ ვლაპარაკობთ)
პრინციპი ასეთია , ოპერაციის შედეგი ინახება ამ რეგისტრში , როცა ბევრი ოპერაციები სრულდება შედეგი გადადის რამში, ანუ ეს რეგისტრი პირდაპირ მიმბულია ალუ -ს თან.
შენ თუ სიზე წერ მაშინ ეგ არაა შენი საქმე კომპილიატორმა იცის))
0 წევრი ათვალიერებს ამ თემას (0 სტუმარი და 0 უჩინარი წევრი)
0 წევრი:
Topic Options Pages: (95) « პირველი ... 83 84 [85] 86 87 ... ბოლო » გამოხმაურება · ახალი თემა · ახალი გამოკითხვა

 



ფორუმის სერვერების განთავსებას და ინტერნეტთან კავშირს უზრუნველყოფს: CLOUD9
[ Script Execution time: 0.0466 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP Disabled ]