forum.ge
reklama
FORUM.GE წესები  · დახმარება  · ძებნა  · წევრები  · კალენდარი  · ფოსტა  · ჩატი
Pages: (91) 1 [2] 3 4 ... ბოლო »  ( გადავიდეთ პირველ წაუკითხავ წერილზე ) გამოხმაურება · ახალი თემა · ახალი გამოკითხვა

> მე ვსწავლობ მიკროკონტროლერს, შეკითხვები პრაქტიკისთვის
Davion
Crazy Member


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 3397
წევრი No.: 5648
რეგისტრ.: 6-July 04

გამოგზავნილია: 17 Mar 2012, 16:55  #30251719      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Kaxab
დამავიწყდა ბევრი რამე მაგრამ SPI გონი კონტროლერში ჩაწერის ინტერფეისია, AVR IDE პროგრამების საერთო დასახელება, ანუ დაპროგრამების და კონტროლერში ჩაწერის საშუალებები.
სერიოზულად თუ გაინტერესებს იმ ლინკებზე შედი და იქ არის ყველაფერი, სასწავლო მასალაც და IDE-ც, ასემბლერი მაინც უნდა გაარჩიო, შინაარსობრივად რა ხდება მიკროკონტროლერში ბრძანებების დონეზე უნდა იცოდე. მერე კი C-ენაზე შეგიძლია პროგრამები შეადგინო.

Kakha
მამა პროგრამისტი


********
ჯგუფი: Honorary Member
წერილები: 49752
წევრი No.: 1639
რეგისტრ.: 22-January 03

გამოგზავნილია: 17 Mar 2012, 21:31  #30256095      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · msn
Kaxab
თუ ინგლისური გესმის, მე ამ რესურს გირჩევ
Arduino.cc
მანდ არის ფორუმიც, ანაბანაც და ყველაფერი რაც კი საჭიროა რომ დაიწყო.
თორე აქ ასე კითხვებით გაგიჭირდება ნულიდან დაწყება.


--------------------
არ გაბედო სიკვდილი სანამ ცოცხალი ხარ!

ყველაზე მაგარი ტროლი ღმერთია.

PM-ებით არავის ვეხმარები, არ გეწყინოთ მარა თქვენ ბევრი ხართ და მე ერთი და პენსიაზე არ გავსულვარ ჯერ.

SELECT * FROM Posts WHERE UserID NOT IN (SELECT UserID FROM Users WHERE isintriguant+isstupid+isboor+iskadji<>0)
Kaxab
მოხეტიალე


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 702
წევრი No.: 138278
რეგისტრ.: 10-November 11

გამოგზავნილია: 17 Mar 2012, 21:56  #30256599      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
ნუ გეუხერხულებათ იმის თქმა რომ არ გცალიათ, მთელმა ფორუმმა რო მიმტკიცოს, მაინც არ დავიჯერებ რომ ლედების ჩართვა გამიჭირდებაsmile.gif


--------------------
მინდა ვიყო ფორუმელი, ვთქვა სისულელე.
Davion
Crazy Member


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 3397
წევრი No.: 5648
რეგისტრ.: 6-July 04

გამოგზავნილია: 18 Mar 2012, 12:43  #30264212      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Kaxab
QUOTE
მთელმა ფორუმმა რო მიმტკიცოს, მაინც არ დავიჯერებ რომ ლედების ჩართვა გამიჭირდება

ლედების ჩართვა არ არის პროგრამისტული ხელოვნების მწვერვალი smile.gif ისე კი შეკითხვები თუ გექნება არ დაგზარდებით პასუხებზე. იმ ლინკებზე კი მაინც შედი smile.gif

Kaxab
მოხეტიალე


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 702
წევრი No.: 138278
რეგისტრ.: 10-November 11

გამოგზავნილია: 18 Mar 2012, 13:38  #30264942      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Davion
მაგ ლინკებზე ვიყავი, მაგრამ ხო ვთქვი ენები არ ვიცი მეთქი.
აი აგერ შეკითხვები:
QUOTE
ეს მომეწონა და აქეთ წამოვიღე.
ჯერ არ გვინდა კოდის გენერირება და ბევრი საქმის შესრულება ჩიპისგან.
1. იქნებ მითხრათ რომელი ფეხებით შეიძლება ლედების ჩართვა.
2. კვება რომელ ფეხებზეა მოდებული;
3. და სიგნალის (ლოგიკური ერთიანის) მიწოდება რომელ ფეხებზე შეიძლება.

იქნქბ ესეც მითხრა რეებია, ტსეუქმა დადო იქეთ:
http://www.lancos.com/ppwin95.html
http://www.lancos.com/prog.html
მე ვფიქრობ კარგი რაღაც უნდა იყოს.
მაგარი კაცი ხარ დავიონ, მაგრამ ეს არ მომწონს რაღაც-რაღაცეები რო დაგავიწყდა მიკროკონტროლერზე,
თუ თავი გემეტება, დაგტანჯავ იქამდე სანამ ლედებს არ ჩავრთავsmile.gif
Davion
Crazy Member


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 3397
წევრი No.: 5648
რეგისტრ.: 6-July 04

გამოგზავნილია: 18 Mar 2012, 15:10  #30266316      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Kaxab
QUOTE
1. იქნებ მითხრათ რომელი ფეხებით შეიძლება ლედების ჩართვა.
2. კვება რომელ ფეხებზეა მოდებული;
3. და სიგნალის (ლოგიკური ერთიანის) მიწოდება რომელ ფეხებზე შეიძლება.

http://nikolaew.org/avr_old/IOPORTS.htm
კვება VCC (+), GND -"მიწა" (-)

QUOTE
იქნქბ ესეც მითხრა რეებია, ტსეუქმა დადო იქეთ:
http://www.lancos.com/ppwin95.html
http://www.lancos.com/prog.html
მე ვფიქრობ კარგი რაღაც უნდა იყოს.


პონიპროგი-IDE-ა (პროგრამა), როდესაც გაქ კომპილირებული პროგრამა, პონიპროგის საშუალებით ახდენ ჩაწერას კონტროლერში. სხვადასხვა ვარიანტია, არის კომპორტით მიერთება, USB და LPT პორტზეც. უნდა შესაბამისი პროგრამატორის სქემა. ეს IDE სხვადასხვა არსებობს, მ.შ. მწარმოებლის საიტზეც არის.

QUOTE
მაგარი კაცი ხარ დავიონ, მაგრამ ეს არ მომწონს რაღაც-რაღაცეები რო დაგავიწყდა მიკროკონტროლერზე,
თუ თავი გემეტება, დაგტანჯავ იქამდე სანამ ლედებს არ ჩავრთავ

მაგარი არ ვიცი მაგრამ მაზოხისტი მართლა არა ვარ givi.gif
Kaxab
მოხეტიალე


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 702
წევრი No.: 138278
რეგისტრ.: 10-November 11

გამოგზავნილია: 18 Mar 2012, 20:24  #30271924      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
როგორც ჩემი მოკლე ჭკუით გავიგე, რომელ ფეხსაც შეტანაზე დააყენებ, სიგნალის მიწოდებაც იმ ფეხზე შეიძლება და რომელ ფეხსაც გამოტანაზე დააყენებ, იმ ფეხით შეიძლება ლედის ჩართვა.
1. სწორად გავიგე?
PANTALONE
I'm Your Pizza


*******
ჯგუფი: Members
წერილები: 13434
წევრი No.: 1129
რეგისტრ.: 25-July 02

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 10:51  #30280432      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა · msn
QUOTE
http://123avr.com/

მეც ამ საიტით ვსწავლობდი და მივხვდი ანალოგურის ცოდნა მაინც საჭიროა. ეხლა ტრანზისტორებში გავიჭედე ისევ smile.gif

Kaxab
არ გირჩევნია, იაფიანი არდუინო იყიდო ან ააწყო და ტუტორიალებით მიყვე?
დამწყებთათვის გამზადებული ლედის პროგრამებიც არის და ბუთლოადერებიც.

This post has been edited by PANTALONE on 19 Mar 2012, 11:05


--------------------
http://marebito75.deviantart.com/
Kakha
მამა პროგრამისტი


********
ჯგუფი: Honorary Member
წერილები: 49752
წევრი No.: 1639
რეგისტრ.: 22-January 03

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 11:44  #30280937      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · msn
PANTALONE
QUOTE
ეხლა ტრანზისტორებში გავიჭედე ისევ

აბა კონკრეტულად რაში გაიჭედე? იქნებ შევძლოთ დახმარება.
PANTALONE
I'm Your Pizza


*******
ჯგუფი: Members
წერილები: 13434
წევრი No.: 1129
რეგისტრ.: 25-July 02

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 11:51  #30281051      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა · msn
Kakha
კონკრეტულად არაფერში არ გავიჭედე. ყველაფერი მესმის თითქოს/
მაგრამ სანამ ბოლოში გავდივარ, ვხვდები რომ თავიდან მაქვს წასაკითხი smile.gif
უკვე მეოთხე წრეზე წავედი/

აი პრაქტიკისთვის დრო რომ მქონდეს ალბათ უკეთესად წავიდოდა საქმე/
Kakha
მამა პროგრამისტი


********
ჯგუფი: Honorary Member
წერილები: 49752
წევრი No.: 1639
რეგისტრ.: 22-January 03

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 11:58  #30281141      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · msn
PANTALONE
რამე მარტივი ანიმაციის ტული რო იყოს პატარა ტუტორიალის გაკეთება შეიძლებოდა, ვაპირებდი ადრეც მარა ვერ მოვიცალე.
Davion
Crazy Member


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 3397
წევრი No.: 5648
რეგისტრ.: 6-July 04

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 12:14  #30281347      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Kaxab
QUOTE
რომელ ფეხსაც შეტანაზე დააყენებ, სიგნალის მიწოდებაც იმ ფეხზე შეიძლება და რომელ ფეხსაც გამოტანაზე დააყენებ, იმ ფეხით შეიძლება ლედის ჩართვა.
1. სწორად გავიგე?

სწორად გაიგე.
აგერ კიდე მაგალითი ლედებზე:
http://nikolaew.org/avr_old/primer1.htm


* * *
QUOTE
მაგრამ ხო ვთქვი ენები არ ვიცი მეთქი.

პროგრამირების ენებს გულისხმობ თუ ინგლისურს ან რუსულს? შეიძლება არასწორედ გავიგე თავიდან და რუსულენოვან რესურსებს გაწვდი smile.gif პროგრამირებას თუ გულისხმობ ლედს ისე ვერ აანთებ შესაბამისი ბრძანებები თუ არ მიეცი, ამიტომ ასემბლერს მაინც ვერ გაექცევი, მიკროს ენაა და მიკროს არქიტექტურას გამოხატავს.

Kaxab
მოხეტიალე


****
ჯგუფი: Registered
წერილები: 702
წევრი No.: 138278
რეგისტრ.: 10-November 11

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 14:14  #30283121      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Davion
QUOTE
სწორად გაიგე.

ძალიან გამახარე, მაგრამ როგოც იტყვიან ჯერ სადა ვართ.
როდესაც ვამბობდი არ ვიცი თქო, ინგლისურს და რუსულს ვგულისხმობდი, ხოლო პროგრამირებაში ბეისიკი გამეგება ცოტა, მაგრამ ეს არის კომპიუტერული პროგრამაა (მაგალითებს ვხსნიდი ხოლმე), ამ პროგრამის გადაყვანა მგონი შეიძლება მიკროს ენაზე, ტსეუქი წერს აგერ რაღაცას:

"პროგრამა, რომელიც მიკროკონტროლერში ჩაიწერება წარმოადგენს .HEX ფაილს მაგ. ასეთს:
:1000000012ჩ0FEჩFFDჩFFჩჩFFBჩFFAჩFF9ჩFF8ჩF98
:10001000F7ჩFF6ჩFF5ჩFF4ჩFF3ჩFF2ჩFF1ჩFF0ჩFჩჩ
:06002000EFჩFEEჩFEDჩFA3
:10002600BFEDBDBFB0E0BEBFBFEFB7BBBFEFB1BB5B
:10003600B0E0B8BB22E014E00BEB0A95F1F71A9595
:10004600E1F72A95D1F70000BFEFB2BB22E014E03A
:100056000BEB0A95F1F71A95E1F72A95D1F700000F
:04006600E7ჩFFFჩF12
:00000001FF
თავიდან პროგრამა იწერება რომელიმე ენაზე. ასემბლერზე, ბეისიკზე, სიზე, …. . . ვისაც რომელი ეხერხება. ამის მერე ხდება პროგრამის ტრანსლირება – გადაყვანა მანქანურ კოდებში. მანქანური კოდი მიიღება ამ ჩვენი .HEX ფაილის სახით.
შემდეგი ეტაპი არის ამ ფაილის ჩაწერა მიკროკონტროლერის მეხსიერებაში. ამისათვის საჭიროა პროგრამატორი. აქ პატარა გაუგებრობა შეიძლება გაჩნდეს ტერმინოლოგიასთან დაკავშირებით. ერთის მხრივ პროგრამატორი ეს არის ფიზიკური მოწუობილობა რომელშიაც ჩაარჭობ მიკროკონტროლერს და დააპროგრამებ. ხოლო მეორეს მხრივ პროგრამატორი არის პროგრამა, რომლის მეშვეობითაც ხორციელდება ჩაწერის პროცესი. გაუგებრობის თავიდან ასაცილებლად ფიზიკურ მოწყობილობას დავარქვათ “პროგრამატორი-ადაპტერი”, ხოლო პროგრამას – “პროგრამა-პროგრამატორი” .
________________________________

PonyProg – არის, როგორც უკვე მიხვდით “პროგრამა-პროგრამატორი”,"

ახლა რა მაინტერესებს:
1. ტსეუქი მართალია ?
2. ვთქვათ შეტანის ფეხზე მოვდეთ რაღაც სიგნალი, რომლის ამპერული მახასიათებელია 15 მილიამპერი და მინდა ეს თხუთმეტი მილიამპერი გამოვიდეს სხვა ფეხიდან, ხოლო ხუთი წუთის მერე, საიდანაც გამოდის იქიდან აღარ გამოვიდეს და გამოვიდეს სხვა მესამე ფეხიდან. შესასვლეში 15 მილიამპერი თუ დაიკლებს და გახდება 7 მილიამპერი მინდა რო გამოსასვლელიშიც, 7 მილიამპერი იყოს. გააკეთებს ამას მიკროკონტროლერი?
3. რა პროგრამები გადმოვწერო, იქნებ დადოთ ლინკები.
PANTALONE
სქემა.ნეტ-ზეც კარგა ბლომად წერია მიკროკონტროლერზე თან ქართულად.
Kakha
მამა პროგრამისტი


********
ჯგუფი: Honorary Member
წერილები: 49752
წევრი No.: 1639
რეგისტრ.: 22-January 03

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 14:25  #30283272      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · msn
Kaxab
1. კი
2. მე მგონი ჯობია ჯერ ზოგადი ცოდნა შეიძინო ელექტრონიკაში.
მილიამპერებით იზომება დენი და ციფრული ტექნიკა არც დენს და არც ძაბვას არ არეგულირებს თუ არ ჩავთვლით PWM ან სხვა DAC მეთოდებს. უფრო მეტიც შესასვლელზე ვერანაერად ვერ "მოდებ" 15 ან 7 ან ნებისმიერ მილიამპერს. DIP-ი კითხულობს სიგნალს ან ციფრულ ფორმატში (Lo/Hi) ან ანალოგურ ფორმატში ძაბვას (ADC) და დენის გაზომვა თუ გინდა ჯერ ძაბვად უნდა გარდაქმნა და რეფერენს ძაბვამდე გააძლიერო.
3. ლინკი დაგიდე უკვე, ყველაზე მარტივი და მოკლე გზა არის არდუინო, არის სხვა გზებიც, უფრო რთული.

This post has been edited by Kakha on 19 Mar 2012, 14:26
Davion
Crazy Member


*****
ჯგუფი: Members
წერილები: 3397
წევრი No.: 5648
რეგისტრ.: 6-July 04

გამოგზავნილია: 19 Mar 2012, 15:00  #30283888      · პროფილი · პირადი მიმოწერა · ჩატი · ელფოსტა
Kaxab
QUOTE
ახლა რა მაინტერესებს:
1. ტსეუქი მართალია ?

მართალია smile.gif
2. აქ კახას ვეთანხმები, მიკროები ციფრული ტექნიკაა, ანუ "0", "1", მაღალი ძაბვა, დაბალი ძაბვა. ჩვეულებრივი ანალოგური ძაბვა თუ შეგყავს ისიც ციფრულ კოდში გადადის. ანალოგური ძაბვა თუ გამიგყავს, ისიც ჯერ უნდა გამოითვალო როგორც მთელი რიცხვი და მერე გამოიყვანო DAC საშუალებით,
ის რაც შენ დაწერე მილიამპერებზე კი გაკეთდება, მაგრამ უნდა შეიყვანო როგორც დენი ან ძაბვა ADC saSualebiT (ანალოგ-ციფრული გარდამქმნელი), მერე შეასრულო ის გასაიდუმლოებული ჩანაფიქრი პროგრამის სახით ( smile.gif ) და მერე გამოიყვანო საჭირო პინზე DAC (ციფრო-ანალოგური გარდამქმნელი) საშუალებით.

0 წევრი ათვალიერებს ამ თემას (0 სტუმარი და 0 უჩინარი წევრი)
0 წევრი:
Topic Options Pages: (91) 1 [2] 3 4 ... ბოლო » გამოხმაურება · ახალი თემა · ახალი გამოკითხვა

 



ფორუმის სერვერების განთავსებას და ინტერნეტთან კავშირს უზრუნველყოფს: CLOUD9
[ Script Execution time: 0.0221 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP Disabled ]