მაი გოვანენ, ტოლკინისტებო.
მოდი, ცოტას გამოცოცხლებთ.
აი, ლექსი, "ორი ციხე-კოშკიდან", რომელიც ამ სახით არ შევა ქართულ გამოცემაში. შეგიძლიათ გაეცნოთ, გადააკეთოთ, მოსაზრებები დააფიქსიროთ და კიდევ სხვა რაც მოგინდებათ

ლექსი სტილისტურად არ გასწორებულა, ამიტომ შეიძლება, ხარვეზებს წააწყდეთ. ეს ნუ დაგაბნევთ.
ოღონდ, პირდაპირ გადმოვიტანე, "ვორდის" ფაილიდან და ფონტი თვითონ შეცვალეთ, თუ არ დაგეზარებათ.
enti: roca xeebSi wyali dgeba da roca wiflebi ifurCqnebian,
roca wyaro da Tbili niavi mwvane gazafxuls egebebian,
rodesac gareT seirnoba da laRi sicili guls uxaria,
daubrundi Cems ulamazes tyes, sxvagan aseTi sad ginaxia?
deda-enti: roca iRviZebs deda-buneba, abibindeba mwvane jejili,
rodesac TeTrad gadipenteba gamozafxulze baRi xexilis,
roca haerSi daris da avdris surneli erTad datrialdeba,
mziTa da mTvariT ganaTebuli, me Cemi mxare ar memeteba.
enti: roca zafxuli yviTlad SeRebavs, mze daacxunebs daburul tyeebs,
foTlovan WerSi Zili SeaRwevs, Tavs daatydeba uxSires tevrebs,
ara sjobia mwvane gorakebs, saca mudamdRe qris grili qari,
dabrundi CemTan da aRiare, arsad aseTi mxare ar aris!
deda-enti: roca zafxulSi xili mwifdeba, agigizdeba Savad mayvali,
Tivis zvinebi aRimarTeba da moimkeba xorblis TavTavi,
Tafli skebidan gadmoiRvreba, gaibereba nayofi vaSlis,
gindac arasdros dahqrolos qarma, mainc mirCevnia me siTbo saxlis.
enti: roca moawevs civi zamTari, daifareba TovliT mTa-bari,
roca xeebi waiqcevian da Camowveba Rame wkvarami,
roca wamova Cvensken grigali, cidan ixuvlebs wvima da TqeSi,
me Sen mogixmob, me Sen mogZebni, me Sen gipovi usier tyeSi!
deda-enti: roca moawevs civi zamTari, bolos da bolos dadgeba bneli,
roca wyvdiadi STanTqavs samyaros, gaverandeba mTa, mindor-veli,
me Sen mogZebni, me Sen dagicdi, me Sen Segxvdebi usier tyeSi,
da mere erTad gzas gavudgebiT, ver SegvaSinebs wvima da TqeSi!
erTad: orive erTad gzas gavudgebiT, gavemarTebiT Sors dasavleTSi,
da orTaveni samaradisod vibednierebT ucxo mxareSi!
ეს კი მცირე ნაწყვეტი, არც ესაა ჩასწორებული.
uxsovari droidan cxovrobda gvirabSi babaWua, avsuli obobis sxeuliT; misi msgavsni odesRac dRes ukve zRvaSi CaZiruli dasavleTis elfur mxareebSi binadrobdnen; swored aseTi urCxulebi daamarcxa berenma doriaTis Semzarav mTebSi, saidanac maTuTebiT Semosil mdeloze daeSva da mTvaris Suqze mocekvave luTiens Sexvda. rogor gadaurCa babaWua zRvaSi CaZirvas da ngrevas, Tqmulebebs ar SemounaxavT, radgan Savbneli wlebidan Cvenamde bevr Tqmulebs ar mouRwevia. Tumca, ase Tu ise, babaWua im adgilebSi sauronamde adre gadmosaxlda, im dros, roca barad-duris saZirkvelic ki ar iyo Cayrili. is aravis emsaxureboda, elfebisa da adamianebis sisxls svamda, iWyipeboda da ibereboda, dausrulebel sisxlian nadimebs marTavda, Savbnel ablabudebs abamda; yoveli sulieriT ikvebeboda da wyvdiads arwyevda. misi naSierebi, _ nabuSrebi sacodavi mewyvileebisgan, romelTac bolos yvelas xocavda _ mTasa da bars edebodnen, saxldebodnen yvelgan efel duaTidan aRmosavleT mTianeTamde, dol gulduramde da uRran bneltevramde. oRond verc erTi Seedreboda diad babaWuas, Tavad ungoliantis ukanasknel STamomavals, TiTqos satanjvelad rom SemorCenoda ubedur wuTisofels.
ეს კიდევ "ფერმერი ჯაილსი", ესეც ჩაუსწორებელია.
fermer jailss erTi ZaRli hyavda. ZaRls garmi erqva. ZaRlebs adgilobrivi kilokavidan aRebuli mokle saxelebiT dakmayofileba uwevdaT: mwignobruli laTinuriT mxolod keTilSobilebi sargeblobdnen. garmi CiqorTul laTinurzec ver saubrobda, Tumca mdabiur enaze (im dros mcxovrebi yvela ZaRlis msgavsad) daSinebas, trabaxsa da pirferobas rogorRac axerxebda. daSinebiT maTxovrebsa da gamvlelebs aSinebda, trabaxiT sxva ZaRlebTan trabaxobda, pirferobiT ki Tavis patrons epirfereboda. garmi Tan Zalian amayobda patroniT, Tan Zalian eSinoda misi, radgan fermeri gacilebiT WiWyina da mkvexara iyo.
im dros aravis arsad eCqareboda, naklebs facifucobdnen. saqmes siCqare ar uyvars, xalxic zedmeti aurzauris gareSe moqmedebda, saqmesac mSvenivrad agvarebdnen da salaybodac sakmarisi dro rCebodaT. sasaubro maSin ar eleodaT, radgan gamudmebiT dasamaxsovrebeli ambebi xdeboda. Tumca im momentSi, roca Cveni istoria iwyeba, hemSi aseTi dasamaxsovrebeli ambavi bolos rodis moxda, aRaravis axsovda. sxvaTa Soris, fermer jailss es Zalianac awyobda; cota ar iyos zozina, Taviseburi adamiani iyo, gamudmebiT saqmeebSi iyo Cafluli. rogorc Tavad acxadebda, muxlCauxrelad Sromobda, rom Tavis gasatani lukma-puri eSova anu, ufro rom dagizustoT, iseTive Ripi da simyudrove hqonoda, rogorc cxonebul mamamiss. ZaRlic patrons exmareboda. orives marto TavianTi yanis, soflis da axlomdebare bazris av-kargi adardebdaT, did samyaros ainunSiac ar agdebdnen.
The world is changed. I feel it in the earth. I feel it in the water. I smell it in the air...