Mactavish*შენს მიზანს გააჩნია. თუ პერფორმანის არის შენი მიზანი, განსაკუთრებით კარდიო-ინტენსიურ დატვირთვებში, მაშინ დაბალი ნახშირწყლებით გაგიჭირდება.
ჩემი გამოცდილებით, დაბალი ნახშირწყლები არააერობიკულ (ძალისხმიერ) ვარჯიშებზე არ აქვეითებს პერფორმანსს. თუ ჰიპერტროფიაა შენი მიზანი, ნახშირწყლები გჭირდება ძირითადად ვარჯიშის შემდეგ. ანუ შეგიძლია დაბალი ნახშირწყლები ჭამო ვარჯიშამდე, საღამოს ივარჯიშო და მისცხო ერთი 100 გრამი ნახშირწყალი ვარჯიშის მერე. (ე.წ. კარბ ბექლოუდინგი).
თუ გახდომა, გამოშრობაა შენი მიზანი, დაბალი ნახშირწყლები იდეალურია. წყალსაც დაკარგავ და ცხიმსაც. ადეკვატური ცილების მიღების შემთხვევაში კი კუნთოვან მასას შეინარჩუნებ.
ზოგადად, ძალიან დაბალი ნახშირწყლები ყველასთვის არაა. ვისაც წონის პრობლემა აქვს, მათთვისაა ყველაზე ეფექტური გახდომისთვის, რადგან სხვა არანაირი დიეტა არ მოქმედებს გრძელ ვადაში. მიზეზი ეგრეთ წოდებული ინსულინის ჰიპოთეზაა (მარტივად: ნახშირწყლები იწვევს ინსულინის დონის აწევას სისხლში ხანგრძლივი პერიოდით, რაც უწყობს ხელს კალორიების ცხიმოვან უჯრებში შენახვას ვიდრე მათ საწვავად უტილიზაციას).
ცოტა უფრო დეტალური განმარტება სპოილერში
» სპოილერის ნახვისთვის დააწკაპუნეთ აქ «
სიმსუქნე ბევრის ჭამის შედეგი არაა. პირიქით, ბევრის ჭამა არის სიმსუქნის შედეგი, რადგან კალორიების უმეტესობას ინსულინი ცხიმის რეზერვებში ათავსებს, შესაბამისად გამოსაყენებელი კალორიები ორგანიზმისთვის ცოტაა. ამიტომაცაა, რომ მსუქნებს ხშირად შიათ, ასევე ფიზიკური დატვირთვა ადვილად ღლით, რადგან მექანიკური მოძრაობისთვის გამოსაყენებელი კალორიები ნაკლები აქვთ. შესაბამისად, კალორიული შეზღუდვა, ან ვარჯიშის ინტენსივობის გაზრდა (რაც ენერგეტიკულ დონეზე იგივეა), პრობლემას უარესს ხდის (კიდევ ნაკლები გამოსაყენებელი კალორიები, მეტი შიმშილი და დაღლილობა). ერთადერთი გრძელვადიანი გამოსავალია ნეგატიური ენერგიის ბალანსის მიღწევა იმ ტიპის კვებით რომელიც მეტაბოლიზმს ცვლის (ძალიან დაბალი ნახშირწყლები). ამ შემთხვევაში, ინსულინი ვეღარ აკეთებს ცხიმოვანი რეზერვების ბლოკადას, შესაბამისად ცხიმოვანი რეზერვებიდან თავისუფალი ცხიმოვანი მჟავები გარდაიქმნება კეტონებად და მიეწოდება ორგანიზმს საკვებად. შესაბამისად მომატებული ენერგია და არანაირი შიმშილის გრძნობა.
შესაბამისად, ვისი მიზანიც წონის მნიშვნელოვანი დაკლებაა, უნდა 50 გრამზე ნაკლები ნახშირწყლები ჭამოს.
50-100 გრამის ფარგლებში ნახშირწყლები, წონის შენარჩუნების ინტერვალიე.
მომატებისთვის 100-150 გრამს გავუწევ რეკომენდაციას. 150 გრამზე მეტი სახიფათოა, რადგადგან დროთა განმავლობაში ინსულინის სენსიტიურობა შეუძლია დააქვეითოს და გამოიწვიოს ის მეტაბოლური ცვლილებები რაც ზემოთ ავღწერე და მთელი რიგი დაავადებები (მეორე ტიპის დიაბეტი, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები და სსვა).