როდის შემოვიდა შაურმა? გახსომთ? რა ღირდა თავიდან?
https://ka.wikipedia.org/wiki/%E1%83%A8%E1%...%83%9B%E1%83%90ისტორია არ წერია, მაგრამ განმარტებულია ასე:
შაურმა (არაბ. شاورما), აგრეთვე ცნობილი როგორც შავერმა, შვარმა, შოარმა
თურქული სიტყვიდან çevirme (იკითხ. „ჩევირმე“) რაც ნიშნავს „მოტრიალეს“,
დროთა განმავლობაში, არაბულისზე გავლენით „შავერმე“-დ გადაკეთდა
ახლო აღმოსავლეთიდან წამოსული კერძი, რომელიც მზადდება
ცეცხლზე ვერტიკალურად მოტრიალე, შამფურზე აცმული, სანელებლებით გაჯერებული,
ხორცის წვრილი ნაჭრებისგან (როგორც წესი ცხვრის, ქათმის ან ვირის).
ემსგავსება ბერძნულ გიროს და მექსიკურ „ტაკო-ალ-პასტორს“.
გემოვნების მიხედვით ამატებენ ღვინის ძმარს, პილპილსა და ხმელ სანელებლებს.
აგრეთვე პომიდორს, ხახვს, სალათის ფურცლებს და წიწაკას,
ბოლოს -- კეტჩუპს ან მაიონეზს და ახვევენ ლავაშში
:::
დავძებნე სურათი და აგერო, "აიკრძალება თუ არა შაურმა?"ო
2017 წელს -- ოღონდაც ევრო’კავშირში’ო და ჰამაც დონერ-ქაბაბი’ო!
უკრაინულში წერია, რომა "В останні ბოლო 2-3 десятиліття шаурма
широко розповсюдилася გავრცელდა в Європі, в тому числі й Україні,
завдяки წყალობით мігрантам з Близького Сходу აღმოსავლეთი"
მანდევე მოძმე რუსულიდან გადმოუმღერებიათ
В ... - ში
Армении это блюдо называется карси-хоровац (шашлык по-карски)
Бельгии используется название пита-дюрюм (фр. pita durum)
Великобритании называют сокращенно кебаб от тур. döner kebab.
Иране блюдо называют турецким кебабом (перс. کباب ترکی [kabāb-e torki]).
Литве блюдо называется просто кеба́бас (лит. kebabas) -- პიდარასტები!
აგერ დათარიღებაც ... согласно данным корпуса русского языка
первое упоминание относится к 1997 году
:::
და ბოლოს, მთავარი კითხვა "ეჭმევა თუ არა ათლეტს შაჳრმა?" დამირჩა პასუხ’გაუცემელი,
ისეთ, თემაც კი არსებულა ჩვენსა’ვე ფორუმზე, 2012 წელს გახსნილი
>>
შაურმაყველაზე კაი ფოტო კი ეს ვიპოვე

:::