ეს უძველესი პოლონური რეცეპტი ჩვენი სათვისტომოს გვერდზეა:
დიდედას რეცეპტიგარეცხილ ვაშლს დაზიანებული ადგილები ამოაჭერით, გახეხეთ ან დაჩეჩქვეთ ( კანის გამოყენებაც შეიძლება და საკომპოტედ გასუფთავებული ვაშლიდან ამოჭრილი ნაწილებისაც). ამ მასას მოათავსებთ მინის ჭურჭელში და დაასხამთ გადადუღებულ, თბილ წყალს პროპორციით 1 ლიტრი 0,4 კგ მასაზე. ყოველ ლიტრ წყალზე დაუმატებთ 100გრ თაფლს ან შაქარს, ხოლო ფერმენტაციის დაჩქარების მიზნით - 10 გრ-მდე საფუარს და 20 გრ შავ ხმელ პურს. ჭურჭელი დადგით თბილ ადგილას (20-30 oC).
დღეში 2-3ჯერ მოურიეთ.
10 დღის შემდეგ გაწურეთ მარლის ტომსიკით. წვენი კარგად გამოწურეთ. კიდევ ერთხელ გაფილტრეთ და ჩაასხით ფართე თავიან ჭურჭელში. სითხის ყოველ ლიტრზე შეგიძლიათ დაუმატოთ 50 -100 გრ თაფლი ან შაქარი.დრო და დრო კვლავ ურიეთ. ჭურჭელს გადააფარეთ მარლა და თბილ ადგილას მოთავსებულს მიეცით ფერმენტაციის II სტადიისთვის საჭირო დრო.
ძმარი მზად იქნება როცა სითხე დაწყნარდება, დაიწმინდება და ღია ფერის გახდება. სითხის ხარისხისაგან გამომდინარე ვაშლის ძმარი 40-60 დღეში იქნება მზად.
მაშინ მარლაჩაფენილი ძაბრით გადაასხამთ მას ბოთლებში. ბოთლებს თავები მჭიდროდ დაუცვით ( ჯერ საცობითა და მერე ცვილით ან ლუქით ). ძმარი ცივ და ბნელ ადგილას უნდა შეინახოთ.
http://mamuli.net/qartlosi/bpg/publication...=vsub,55&vtkid=იქ რუსული ტექსტიცაა და ყურადრებით გადაიკითხეთ როდისაა სასარგებლო ვაშლის ძმარი და სიფრთხილის რა ზომებია მისაღები ...
Современная медицина не считает яблочный уксус панацеей от всех болезней. Он способствует улучшению пищеварения, а в сочетании с диетическим питанием его можно использовать при лечении ожирения. Яблочный уксус полезен для тех, у кого недостаточная секреторная функция желудка, нарушены обменные процессы, в какой-то степени может способствовать и повышению работоспособности. Но
если сравнить лечебные свойства яблочного уксуса с уксусом, приготовленным из черной смородины, черешни или вишни, то он уступает им.При ожирении яблочный уксус рекомендуется пить по 2 чайные ложки в стакане воды 3-4 раза в день после еды. Заметный эффект обычно наступает через два месяца, выраженный - через два года.
Все натуральные фруктовые уксусы, настоянные на травах, соки, кислые плоды в качестве консервантов полезны для здоровья.
уксус черной смородины, черешни или вишниИсходное сырье залейте кипяченой водой с медом /сахаром и поставьте на сквашивание, которое длится месяца два. Оно будет идти быстрее и вкус уксуса станет тоньше, если в массу добавить кусочек чеpного хлеба.
Готовый уксус сохраняет качества при комнатной температуре несколько лет.
Чтобы уксус был ароматнее и выглядел в бутылке красиво, положите пряную зелень: зонтик укропа, веточку базилика, мелиссу, душицу.
ეს რამხელა, რა უძირო და რა გამძლე გამოდექ, ჯოჯოხეთის დამტეველო, პაწაწინა სამოთხევ
http://geosons.blogspot.com/