ცოტა სხვა სახელს ეძახი
ეგ არაა ამერიკანო და სხვათაშორის სულ სხვა გემო აქვს
ესპრესო განისაზღვრება რაღაც ყავის მოცულობით რაღაც გატარებული წყალის რაოდენობაზე
ანუ მეტს თუ ჩაყრი და მეტ წყალს გაატარებ უბრალოდ დაბლ ესპრესო გამოდის
ამერიკანო როგორც უკვე დავწერე კეთდება ძირითადათ 1, 2 ან 3 ესპრესოთი (უფრო 2) წყალის დამატებით
ეს აუცილებელი პირობაა რო წყალი დაამატო
რადგან თუ წყალს არ დაამატებ და უბრალოდ მეტს ჩამოასხამ (და ბოლოს მკრთალი ფერის წამოვა)
ეგ აღარაა ამერიაკო სულ სხვა გემო აქვს და ეწოდება "ლონგი"
http://en.wikipedia.org/wiki/Lungoსტანდარტული ესპრესო "shot" არის 30 მლ მოცულობის
ასე რომ ვთქვათ რომ სტანდარტულ საშუალო ამერიკანოს ვამზადებს 2 ესპრესოთი უნდა ჩავასხათ 2 პორცია თითო 30 მლ 330 მლ ჭიქაში და დავამატოთ ~270 მლ წყალი
ანუ მაგალითად შენი და ჩემი აპარატი იტევს ორი პორციის ყავას - ის რომ ჩამოვასხათ (გავსების შემდეგ) 60 მლ წყალში და დავამატოთ 270 მლ წყალი იქნება იდეალური
მეტი თუ გავატარეთ წყალის დამატების მაგივრათ უფრო სიმჟავეს მისცემს
თუმცა ორივე მომწონს ხან ისე ვსვამ ხან ისე
Blurროგორც ვიცი ეს სტანდარტია
თუმცა სამომხმარებლო საშუალო ფასის ან იაფი აპარატები რა თქმა უნდა ნაკლებად ხარისხიან ყავას ამზადებენ ვიდრე სავაჭრო წერტილებზე გათვლილები
იქ არის ტემპერატურა - ანუ სიძლიერე - თუ სატკეპნი ცხელია უკეთესი გამოდის (მე წინასწარ ვრთავ ერთი ნახევარი საათით)
არის წნევვით წყალის გატარების თანაბარი დაწოლა ყავაზე და რავი ისეთი რაღაცეები მე არ ვიცი თუმცა კაფეტერიის აპარატები რომ 3კ ევროდან იწყება ეგ კი ვიცი

ერთ ერთი ყველაზე ძვირფასი აპარატები მექანიკურებია - ანუ ხელის დაწოლით ხდება ყავის ჩამოსხმა
ამას ცოდნა უნდა და როგორც იძახიან საუკეთესო ყავას ამზადებს
https://www.google.com/search?q=lever+espre...iw=1920&bih=901 This post has been edited by Kirchi on 11 Nov 2013, 21:07