მეცხრამეტე და მეოცე საუკუნეა, გადამრევთ

, აგონიაში ხართ თუ რა გჭირთ? რამდენჯერ უნდა დავწერო ?
в XVI–XVII вв. из 82 ученых – 79 верующих;
в XVIII в. из 45 ученых – 39 верующих;
საუბარია მეთვრამეტე საუკუნის ჩათვლით
დაჯექით, ორიანი

ჰო,შენ რომ იტყვი
დარვინი არა კლაუდია შიფერი
სამეცნიერო დისციპლინის დამფუძნებელი ქრისტიანი მეცნიერები
БИОЛОГИЧЕСКАЯ СИСТЕМАТИКА КАРЛ ЛИННЕЙ (1707-1778)
Я тут и там замечал следы Его в Его творениях. Во всех Его делах, даже самых малых и незаметных - какая сила, какая мудрость, какое невообразимое совершенство! Я наблюдал, как одушевленные существа идут друг за другом непрерывною цепью, примыкая к царству растительному, растения сцепляются с царством минеральным, уходящим во внутренность Земного шара, между тем как этот шар кружится в неизменном порядке около Солнца, дающего ему жизнь. Наконец, я видел Солнце и все другие светила, всю звездную систему, бесконечную, неисчислимую в своей беспредельности, движущуюся в пространстве, повешенную среди вечной пустоты. Итак, справедливо верить, что есть Бог, Великий и Вечный, который сотворил это всемирное дело и водворил в нем порядок. Карл Линней, естествоиспытатель-биолог XVIII века, основоположник системы растительного и животного мира
დარვინამდელი ბიოლოგია (არაპროგრამული)
დარვინამდელ ბიოლოგიაში გაბატონებული იყო მეტაფიზიკური შეხედულებანი სამყაროს განვითარების შესახებ.
იგი ვლინდებოდა ორი ფორმით: კრეაციონიზმი (აღიარებდა აბსოლუტურ უცვლელობას) და თეოლოგია (თუ აღიარებდნენ ცვალებადობას, მას განიხილავდნენ როგორც ღმერთის ნებას).
შვედი მეცნიერის კარლ ლინეს დამსახურება დიდია: მან სისტემაში მოიყვანა მცენარეთა და ცხოველთა სამყარო. შემოიღო ბინარული ნომენკლატურა: ორმაგი ლათინური სახელწოდება: გვარი და სახეობა, შემოიღო სახეობის ცნება. სახეობად ლინე მიიჩნევდა იმ ინდივიდთა ერთობლიობას, რომლებიც მსგავსნი არიან აგებულებით ან ბუნებით და იძლევიან ნაყოფიერ შთამომავლობას. აღწერა მცენარეთა 12000-მდე გვარი და ცხოველთა 8000-მდე სახეობა. მისი ნაშრომია: "ბუნების სისტემა"
თუმცა დარვინს რას ვერჩით?
ЧАРЛЬЗ ДАРВИН (1809-1882), создатель теории эволюции
1. Свой главный научный труд, "О происхождении видов" (1872, 6-е издание), Чарльз Дарвин завершает такими словами:
"Есть величие в этом воззрении, по которому жизнь с ее различными проявлениями Творец первоначально вдохнул в одну или ограниченное число форм; и между тем как наша планета продолжает вращаться согласно неизменным законам тяготения, из такого простого начала развилось и продолжает развиваться бесконечное число самых прекрасных и самых изумительных форм". (Дарвин, "О происхождении видов").
2. "Другой источник убежденности в существовании Бога, источник, связанный не с чувствами, а с разумом, производит на меня впечатление гораздо более веского. Он заключается в крайней трудности или даже невозможности представить себе эту необъятную и чудесную вселенную, включая сюда и человека с его способностью заглядывать далеко в прошлое и будущее, как результат слепого случая или необходимости.
Размышляя таким образом, я чувствую себя вынужденным обратиться к Первопричине, которая обладает интеллектом, в какой-то степени аналогичным разуму человека, т.е. заслуживаю названия Теиста". (Darwin 1995, 60).
3. "По моему мнению, с тем, что нам известно о законах, запечатленных в материи Творцом, более согласуется зависимость образования и исчезновения прошлых и настоящих обитателей земли от вторичных причин, подобных тем, которые определяют рождение и смерть особей". (Дарвин, "О происхождении видов").
4. "Что же касается богословской стороны вопроса - для меня это всегда болезненно. Я в замешательстве. У меня не было намерения писать с атеистической точки зрения.
Изучая эту удивительную вселенную и в особенности природу человека, я никак не могу назвать их результатом действия грубой силы. Я скорее считаю, что всё произошло посредством действия установленных законов, и только мелкие детали - хорошие или плохие - оставлены на волю того, что можно назвать случаем". (Darwin 1993, 224).
5. В 1879 году, за три года до смерти, Дарвин писал, что он "никогда не был атеистом в том смысле, что отвергал существование Бога". (Дарвин, цит. по: Bowden 1998, 273).
6. В 1873 году Дарвин говорил: "Крайне трудно представить, что эта необъятная и чудесная вселенная, так же как и человек, возникла по воле случая; это кажется мне главным аргументом в пользу существования Бога". (Дарвин, цит. по: Bowden 1998, 273).
1. თავის ძირითად სამეცნიერო ნაშრომს’’სახეობების წარმოშობის შესახებ’’(1876წლის მე-6 გამოცემა). ჩარლზ დარვინი შემდეგი სიტყვებით ამთავრებს: ‘’ არის ერთგვარი სიდიადე ამ თვალსაზრისში, რომლის მიხედვითაც სიცოცხლეს მისი სხვადასხვაგვარი გამოვლინებით შემოქმედმა სული შთაბერა ერთ ან გარკვეული რაოდენობის ფორმას, ამასობაში კი პლანეტა აგრძელებს ბრუნვას უცვლელი მიზიდულობის კანონის თანახმად და ამ უბრალო საწყისისგან განვითარდა და აგრძელებს განვითარებას ურიცხვი რაოდენობის ულამაზესი და საოცარი ფორმა.’’( დარვინი ‘’სახეობათა წარმოშობის შესახებ’’)
2. ‘’მეორე წყარო ღმერთის არსებობის რწმენისა, არის წყარო დაკავშირებული არა გრძნობასთან, არამედ გონებასთან და ის ჩემზე გაცილებით დიდ გავლენას ახდენს. ძნელია და თითქმის შეუძლებელიც, წარმოიდგინო როგორც ბრმა შემთხვევითობა ეს თვალუწვდენელი და საოცარი სამყარო ადამიანის ჩათვლით,-რომელსაც მიეცა ნიჭი ჩაიხედოს შორეულ წარსულსა და მომავალში. ამ აზროვნებით მე იძულებული ვარ მივმართო პირველმიზეზს, რომელსაც რაღაც ხარისხში ადამიანის დონის ინტელექტი გააჩნია, ე. ი. ვიმსახურებ თეისტის სახელს. (Darvin 1995,60)
3. ჩემი აზრით, იმის მიხედვით რაც ჩვენთვის ცნობილია შემოქმედის მიერ მატერიაში აღბეჭდილ კანონებზე, დედამიწის ძველ და ახალ ბინადართა წარმოშობა-გაქრობა გამოწვეულია მეორადი მიზეზებით, რომლებიც არსებათა დაბადებისა და კვდომის მიზეზთა მსგავსია.’
4. ‘’ რაც შეეხება საღვთისმეტყველო საკითხს-ეს ჩემთვის საკმაოდ რთულია და მაბნევს. მე არ ვაპირებდი ამის ათეისტურ ჭრილში განხილვას. ვსწავლობდი რა, ამ საოცარ სამყაროს და განსაკუთრებით ადამიანის ბუნებას, არ მაქვს უფლება მას უხეში ძალის მოქმედების შედეგი ვუწოდო. მე უფრო ვთვლი, რომ ეს ყველაფერი დადგენილი წესების მიხედვით შეიქმნა, მხოლოდ უმნიშვნელო წვრილმანი-ცუდიც და კარგიც- მინდობილია იმას, რასაც შეიძლება შემთხვევითობა უწოდო.’’(Darvin 1993,224)
5. 1879 წელს, სიკვდილამდე 3 წლით ადრე, დარვინი წერდა: ‘’მე არასდროს ვყოფილვარ ათეისტი იმ გაგებით, რომ ვუარყოფდი ღმერთის არსებობას.’’( дарвин цит, по:Bowden 1998,273)
6. 1873 წელს დარვინი ამბობდა: ‘’ ძნელი წარმოსადგენია, რომ ეს თვალუწვდენელი და საოცარი სამყარო, ისევე როგორც ადამიანი შემთხვევით წარმოიშვა. ეს მე ღმერთის არსებობის მთავარ არგუმენტად მიმაჩნია.’’(Дарвин цит, по Bowden 1998,273)
This post has been edited by GAIUS IULIUS CAESAR AUGUSTUS on 17 Sep 2012, 18:56