noniko77გოგო მიბაძვის მომენტიცაა,რამდნეიმე როა ერთმანEტის ყურებით ცდილობენ უფრო
* * *
nino_shგეტყოდი ბოსნეული სცადეთქო მარა მანდ კიდევ სტაფილო ჭAრხალი ალერგიულია და მაგაზეც არ დააყაროს
Chloeარ მიყვება მიქელაძე ახალ გაიდლაინებს ,მაწონსაც კი ნისნავს 6 ტვიდან და 4.5იდან ხილს რაც არაა ახალი გაიდლაინი
აი ახალი გაიდლაინის განმარტება ესაა,ქ პირიქით წერია გემოგლობინზე რას გაიგებ

ნუ მე არ ვამბობ როცა აუცილებლობა მოითხოვს არ უდნა დაინიშნოს,მაგრამ ფაფა მხოლოდ და არა ხილი წვენები და ა.შ. ტორემ საბავშვო ფაფა არაფერს დაუშავებს და არც აქაა მაინცდამაინც ფაფაზე ლაპარაკი
თუ კი ბავშვს დროზე ადრე მივცემთ დამატებას კუჭნაწლავის სისტემა ვერ გაუმკლავდება ახალი საკვების გადამუშავებას და გამოიწვევს არასასიამოვნო რეაქციებს (კუჭის მოქმედების დარღვევას, აირების დაგროვებას, ფაღარათს და ა. შ.) პატარა ბავშვები ცილებს ბოლომდე ვერ ითვისებენ. კუჭის წვენის მჟავა და პეპსინი ადამიანის ორგანიზმში გამოიყოფა დაბადებიდან და შემდეგი 3-4 თვის მანძილზე აღწევს ზრდასრული ადამიანის დონემდე. ფერმენტი პანკრეატიული ამილაზა ნახშირწყლების გადასამუშავებლად ადეკვატურ დონეს აღწევს დაახლოებით 6 თვის ასაკისთვის, ხოლო ნახშირწყლების დამშლელი ფერმენტების, როგორიცაა მალტაზა,იზომალტაზა და საქარაზა ანალოგიური ფერმენტების დონეს აღწევს 7 თვის ასაკში. აგრეთვე ბავშვებში 6-9 თვემდე აღენიშნებათ ლიპაზა და ნაღვლის მჟავების მარილების დაბალი დონე, ამიტომ ცხიმების ათვისება იგივენაერად ხდება როგორც ზრდასრულ ადამიანში, ოღონდ ამ ასაკში.
მოგვიანებით დამატებითი საკვების შეყვანა ამცირებს საკვების მიმართ ალერგიის რისკს.
დაბადებიდან 4-6 თვემდე ბავშვებს წვრილი ნაწლავის ქსოვილების უჯრედებს შორის აქვს დაშორებები (ე.წ. „ open gut” ან „ღია ნაწლავი“). ეს ნიშნავს, რომ ამ დაშორებებიდან სისხლის ნაკადში თავისუფლად შეაღწევს მსხვილი მაკროელემენტები, ცილები და პათოგენური ფაქტორები. ბუნებრივ კვებაზე მყოფი ბავშვისთვის ეს შესანიშნავია, რადგან ამის წყალობით დედის რძეში არსებული სასარგებლო ანტისხეულები მარტივად აღწევენ სისხლის მიმოქცევის სისტემაში. ეს ნიშნავს, რომ სისხლის ნაკადში სხვა საკვებიდან მარტივად აღწევენ ცილების მსხვილი მოლეკულები (რაც სამომავლოდ ალერგიურ რეაქციებს გამოიწვევს ) . პირველი 4-6 თვე სანამ წვრილი ნაწლავის ქსოვილების უჯრედები დაშორებულია, ანტისხეულები (იმუნოგლობულინი A) რომელსაც დედის რძე შეიცავს ალაგებს ბავშვის საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს და ქმნის „პასიურ“ იმუნიტეტს, რაც ამცირებს დაავადებების და ალერგიების რისკს სანამ დაშორებები და დაიხურება. ამ ანტისხეულებს ბავშვის ორგანიზმი 6 თვის ასაკში გამოყოფს და ამ დროისათვის წვრილი ნაწლავის ქსოვილებს შორის დაშორებები დაიხურება.
მოგვიანებით დამატებითი საკვების შეყვანა იცავს ბავშვს რკინადეფიციტური ანემიისგან.
პირველი 6 თვის მანძილზე მიღებული რკინით მდიდარი პროდუქტები ამცირებს რკინის შეწოვის ეფექტურობას. დადგენილია, რომ ჯანმრთელ და დროულად დაბადებულ ბავშვებში, რომლებიც მხოლოდ ბუნებრივ კვებაზე იმყოფებოდნენ პირველი 6-9 თვე, გემოგლობინის და რკინის შემცველობა სისხლში ნორმის ფარგლებში ქონდათ. ერთი გამოკვლევის შედეგად (pisacane 1995) მეცნიერებმადაადგინეს, რომ ბავშვებში, რომლებიც 7 თვემდე მხოლოდ ბუნებრივ კვებაზე იყვნენ (და არ ღებულობდნენ რკინის შემცველ ფაფებსა და დანამატებს) 1 წლის ასაკში გემოგლობინის რაოდენობა გაცილებით მაღალი იყო ვიდრე, ბავშვებში, რომლებიც იმყოფებოდნენ ბუნებრივ კევბაზე და ამავდროულად ღებულობდნენ დამატებით საკვებს 7 თვემდე. მეცნიერებმა პირველი წლის მანძილზე ანემიის ვერც ერთი შემთხვევა ვერ აღმოაჩინეს ბავშვებში რომლებიც უშუალოდ 7 თვემდე ბუნებრივ კვებაზე იყვნენ, და მივიდნენ დასკვნამდე, რომ მხოლოდ ბუნებრივი კვება 7 თემდე ამცირებს ანემიის რისკს.
მოგვიანებით დამატებითი საკვების შეყვანა გვეხმარება დავიცვათ ბავშვი სამომავლო სიმსუქნისგან
ნაადრევი დამატებითი საკვების შეყვანა, სიმსუქნე და ზედმეტი წონა ბავშვებში, ურთიერთკავშირშია.
რითი დავიწყოთ და როგორ?
პედიატრები, რომლებიც გირჩევენ 3 თვიდან წვენით დაიწყოთ დამატება, ცხადია დიდი ხანია არ გაუვლიათ გადამზადება. ეს იგივეა, რაც ქირურგმა არ გამოიყენოს ნარკოზი ოპერაციისას, ძველებური ხერხი კი ასეთია - ავადმყოფს არაყი და კბილებში ქამარი.
თუ კი ასეთ სიტუაციაში მოხვდით არ მოგერიდოთ ჰკითხოთ თქვენს ექიმს, ბოლოს როდის აიმაღლა კვალიფიკაცია? არსებობთ თუ არა ამის დამადასტურებელი საბუთი? თუ კი ამის გაკეთებას ვერ ახერხებთ, მაშინ წაიკითხეთ ასეთი ინფორმაცია და მიიღეთ გადაწყვეტილება.
რაც შეეხება წვენებს:
პედიატრიის ამერიკული აკადემიის სპეციალისტები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ გადაჭარბებული ხილის წვენები ვნებს ბავშვის ჯანმრთელობას. ისისნი მშობლებს ურჩევენ თავი შეიკავონ ძუძუთი კვების ასაკამდე რაციონში ხილის წვენებისგან. სრულებით დაუშვებელია დედის რძის (ან ხელოვნური კვების) ხილის წვენით ჩანაცვლება. 6 თვემდე წვენების გამოყენება ხელს უწყობს, საჭმლის მონელების დარღვევას, რაც იწვევს კუჭის გაღიზიანებას და აუცილებლად გამოვლინდება ნაადრევი სარძევე კბილების დაზიანებით. და ეს კიდევ ყველაფერი არ არის. ზედმეტი წონის ფესვები ზუსტად ხილის წვენებშია. 6 წლამდე ბავშვებს მხოლოდ 1 ჭიქა ხილის წვენი შეგიძლიათ მისცეთ. არაპასტერიზებული წვენების მიცემა კი საერთოდ არ არის რეკომედებული. ამერიკელი ექიმები გირჩევენ თუ გინდათ, რომ თქვენს ბავშვს კბილების პრობლემები არ შეექმნას, ძილის წინ წვენები საერთოოდ არ მისცეთ.
წვენი ძალიან მძიმე პროდუქტია, რომელშიც ბევრი მჟავა, მინერალური მარლილი და შაქარია. დიდებისთვისაც კი ძალიან კონცენტრირებული პროდუქტია, რომელიც უნდა გაზავდეს. და ბავშვებმა საერთოდ აჯობებს კომპოტები დალიონ.
წვენისგან ხშირია ალერგია და ნაწლავების გაღიზიანება (თუ ძალიან ადრე იქნა მიცემული დისბაქტერიოზიც) ვიდრე ხილიფაფებისგან, რადგან ხილფაფა შეიცავს ბოჭკოვანს, რომელიც ანეიტრალებს აგრესიული ნივთიერებების კონცენტრაციას.
რა შეიძლება მოყვეს ნაადრევად მიცემულ წვენს:
საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის (ს.მ.ტ.) გაღიზიანება
დისბაქტერიოზი
თირკმლებთან დაკავშირებული პრობლემები
კუჭქვეშა ჯირკვლის პრობლემები
ალერგია შესაძლოა ეგრევე არ გამოვლინდეს. ყოფილა შემთხვევები, როდესაც წვენის მიცემიდან 1 თვის შემდეგ გამოვლინდა დიათეზი {გაურკვეველია რატომ, თითქოს ახალი არაფერი მიგიციათ
This post has been edited by blblbl on 30 Sep 2014, 20:35